Halloween Costumes

Велики речник страних речи и израза ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Модератор   
четвртак, 28 јануар 2010 21:42

Вероватно сте до сада имали прилику да прелистате неке од речника:  енглеског, немачког, српског језика, речника за коришћење рачунара, или речнике страних речи и израза - речника у којима су скупљене, на једном месту као у свим књигама тог типа, речи по азбучном или абецедном реду из многих области људског рада и интересовања. У свим већим библиотекама могу се видети речници и енциклопедије попут: „Ларусове опште енциклопедије“, „Речник филозофија и религија“,Tехнолошки речник“, „Речник светске митологије“, најновији „Речник српског језика“, „Велика енциклопедија за децу“, „Речник савременог београдског жаргона“ итд. Многи од вас су чули за Вујаклијин лексикон или тачније „Лексикон страних речи и израза“. Та књига је веома значајна за нашу културу и припадници старијих генерација могу вам потврдити да су многа знања стицали из ње. Како су се у нашем језику одомаћиле бројне нове речи, ова књига је у последњих неколико година, потиснута једном новом, самим тим и обимнијом књигом. То је књига под називом „Велики речник страних речи и израза“.

 

По општој оцени јавности, стручњака и корисника „Велики речник страних речи и израза“ академика Ивана Клајна и др Милана Шипке са сарадницима, књига је без премца. 

 

Велики речник страних речи и израза садржи комплетну лексикографску обраду свих унесених речи и израза, по азбучном реду. Значи, речи су акцентоване, означене граматичким својствима, објашњењима порекла речи и дата објашњења, са назнаком сфере употребе. Уз мноштво информација, књига садржи међународне скраћенице, законске мерне јединице, нове појмове из информатике, спорта, политике, модерне музике, медицине и других области, као и дефиниције и објашњења, порекло речи, фразе и изразе. Речник штампан ћирилицом, а постоји и латинички додатак са изворним изразима и изрекама.

Тако, ако погледамо у садржају Великог речника страних речи и израза, наћи ћемо речи из страних језика које су ушле у наш језик и у потпуности се одомаћиле. Пријатно ћете се изненадити да у овом речнику можете прочитати значење речи које сви чешће користимо услед наглог развоја науке и технологије и, управо та чињеница наишла је на велико одобравање наше јавности. Дакле, како нам се свима не би догодило да користимо или слушамо речи, чије порекло не знамо или им значење не можемо докучити, уз Велики речник страних речи и израза све дилеме су отклоњене. Ево избора речи које су у речнику о којем говоримо, написане онако како их изговарамо, значи транскрибоване су, и протумачене:

§ апгрејд, -а м (енгл. upgrade) рач. надградња хардвера или софтвера ради побољшања манипулативних могућности

  • апдејт, - а м ( енгл. update ) 1. допуна текста најновијим подацима. 2. рач. иновирана верзија компјутерског програма.
  • апдејтовати, -ујем сврш. и несврш. ( в. апдејт ) 1. иновирати, ажурирати текст. 2. рач. инсталирати апдејт (2)
  • атачмент, -а м мн. атачменти, ген. мн. атачмената (енгл. attachment) рач. фајл (в.) који се шаље електронском поштом као прилог ( додатак ) основној поруци.
  • браузер, -а м (енгл. browser) рач. програм за претраживање страница на Интернету.
  • блог, -а м (енгл. blog, према (we)b мрежа, log дневник) рач. персонална страна на Интернету, на којој аутор води својеврстан дневник са сопственим размишљањима и коментарима, често тематски оријентисан.
  • блогер, -а (енгл. blogger) рач. аутор блога.
  • веб, -а м (енгл. web од World Wide Web) рач. 1. огранак Интернета који чини скуп међусобно повезаних докумената у систему хипертекста и којим се приступа преко почетне странице. 2. светска компјутерска мрежа која путем телефона и сателита повезује мање компјутерске мреже.
  • веб-сајт, -а м (енгл. Web site) рач. локација на Интернету, који чини скуп повезаних докуманата о једној теми или области.
  • дисплеј, -а м (енгл. display) 1. мали екран с писаним подацима, на дигиталном часовнику, џепном рачунару, мобилном телефону и другим електронским уређајима. 2. велики екран који служи за емитовање огласа и пропагандних порука.
  • линк , -а м, мн. линкови, ген.мн. линкова (енгл. link) веза, спој; на Интернету у WEB презентацији интерактивно место које води ка другој WEB презентацији.
  • мејл, -а м (скр.од енгл. e-mail електронска пошта) 1. електронско (компјутерско) средство писане комуникације путем Интернета; електронска пошта. 2. оно што се шаље електронском поштом; електронска порука, електронско писмо.
  • мејлинг-листа, -е, ж (енгл. mailing list) списак претплатника, пословних партнера или трајно заинтересованих лица којима се редовно шаље (обичном или електронском поштом) информативни материјал везан за одређену област.
  • пасворд, -а м ( енгл. password) рач. низ бројки или слова који служе за идентификацију корисника рачунара; шифра, лозинка.
  • фајл, -а м, мн. фајлови (енгл. file) рач. скуп података о нечему похрањених у компјутеру.
  • фајловати, фајлујем сврш. и несврш. (в. Фајл) рач. отворити, отварати нови фајл.

У нади да сте се, бар, мало заинтересовали за ову вредну и значајну књигу, додаћу још нешто што би вам, такође, могло бити занимљиво. Наиме, с нестрпељењем и на радост многих корисника, као и целокупне наше јавности, почетак ове године планиран је за излазак из штампе још једног капиталног дела др Милана Шипке и његових сарадника под називом „Правописни речник српског језика“. Биће то, како је најављено, модеран правописни речник српског језика са правописно-граматичким саветником. Имаће 1.600 страна и обрађених 100.000 речи. Речено је да ће овај правопис нашег језика „бити користан свим људима који желе да унапреде језичку културу, па чак и онима скромнијег образовања“.   

Приредила Божица Живановић, проф.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Последње ажурирано четвртак, 28 јануар 2010 22:01
 

Еко-блог Пинки

Часопис Ђачки свет

Календар

Март 2024
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Бројач посета

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас1066
mod_vvisit_counterЈуче5022
mod_vvisit_counterОве недеље17985
mod_vvisit_counterПрошле недеље32518
mod_vvisit_counterОвог месеца118959
mod_vvisit_counterПрошлог месеца123709
mod_vvisit_counterУкупно10984688

На мрежи: 198
Ваш ИП: 54.163.218.81
,
Сада је: мар 29, 2024
Visitors Counter

Средње школе




Joomla!. XHTML and CSS.

Sajt izradio tim skolarac.net